Als het aankomt op ziektes die je planten kunnen krijgen, staat meeldauw bovenaan de lijst als een grote boosdoener. Hoewel bijna geen elke plant immuun is voor deze schimmel, zijn bepaalde soorten vatbaarder dan andere. Echte meeldauw is dan ook overal te vinden maar verspreidt zich nog beter tijdens warmere perioden. Het is dan ook lastig om deze hardnekkige schimmel te voorkomen, maar niet onmogelijk. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je hier het snelste vanaf komt.

Wat is meeldauw?

Meeldauw is een schimmelvorm. Deze schimmel is echter niet dezelfde kleur als zijn verwante schimmel, hij kan namelijk wit of zwart overkomen. Ook verschijnt hij met een dunne en oppervlakkige groei.
Hoewel schimmels eigenlijk altijd in de lucht aanwezig zijn, hebben schimmels als meeldauw vocht en hogere temperaturen nodig om te kunnen groeien. Ze ontwikkelen zich dan ook vaak bij vochtig zomerweer, vooral in gesloten huizen. Daarnaast groeien ze op alles waar ze voldoende voedsel van kunnen krijgen. Dat zal in huizen vooral op katoen, linnen, hout en planten zijn. Eerst zul je de schimmel niet opmerken maar na mate hij groeit kan hij aanzienlijke schade veroorzaken. Ze laten namelijk een muffe geur achter, verkleuren stoffen en soms eten ze erin tot de stoffen verrotten en uit elkaar vallen. Ze verkleuren ook leer en papier.
Bij planten zal de meeldauw zorgen voor stress bij de plant waarbij de plant zal verzwakken maar het is gelukkig zelden dodelijk. Het kan echter wel belangrijke voedingsstoffen uit de plant wegzuigen waardoor de bladeren verwelken. Als genoeg van het bladoppervlak bedekt raakt, zal de fotosynthese aangetast worden en vallen de bladeren van de plant af.

Hoe herken je meeldauw?

Zoals de naam al aangeeft, zal meeldauw zich als stoffige vlekken doen voorkomen. Het zal lijken als witte of grijze vlekken op de bladeren en stengels van geïnfecteerde planten. De vlekken op het oppervlak van de bladeren zijn vaak het meest voor de hand liggend maar het begint meestal aan de onderkant van de bladeren.

Hoe bestrijd je meeldauw?

Hoewel het verwijderen en vernietigen van de planten de meest optionele optie is, is het natuurlijk niet de gewenste oplossing. Het is begrijpelijk maar weinig plant eigenaren zijn bereid om hun geliefde planten weg te gooien. Daarom zijn er een aantal bestrijdingstips die ervoor zorgen dat de meeldauw van de planten zal verdwijnen.

Gebruik om te beginnen een plantenknipper om de geïnfecteerde delen van de plant af te knippen. Als je de meeldauw op een klein stukje van de plant ziet, is het belangrijk om deze af te knippen. Na het knippen was je je handen en maak je de plantenknipper schoon met alcoholdoekjes om de verspreiding van de meeldauw te voorkomen.

Hierna breng je een fungicide aan op de plant. Dit is een chemisch bestrijdingsmiddel maar tegelijkertijd geneesmiddel om de plant te genezen van de meeldauw. Voor continu bescherming, moet je de fungiciden zeven tot veertien dagen achter elkaar opnieuw aanbrengen. Wanneer je dit niet in huis hebt, of je wil eerst een huismiddeltje gebruiken kan dit ook. Een tip voor een huismiddeltje is zuiveringszout. Meng dit met water en zeep en giet de mix in een sproeier.

Tot slot is het allerbelangrijkste om de meeldauw te voorkomen, dit is namelijk de beste verdediging. Planten die gezond zijn, zijn ook minder vatbaar voor schimmels. Zorg er daarom voor dat de planten goed gewaterd zijn en dat ze gezond blijven door ze plantenvoeding te geven. Hierdoor wordt de kans op meeldauw veel minder.