Er is niks zo vervelend dan wanneer je bij je container komt op een lekkere warme dag en dat je ineens de maden omhoog ziet kruipen uit je container. In dit artikel gaan we verder in op wat je kunt doen wanneer dit je overkomt en nog veel beter wat kan je doen om het in eerste instantie te voorkomen. Heb jij hier dus regelmatig last van in de zomer of wil je er echt nooit last van gaan krijgen, lees dan snel verder hoe je maden in de container kan bestrijden.

Wat zijn maden nu eigenlijk

Maden zijn de larven van een vlieg, de vlieg legt dus ergens eitjes en vervolgens komen hier maden uit. Vliegen leggen het liefste eitjes in een vochtige en warme omgeving, het vervelend is dat dit vaak in een container de ideale omstandigheden zijn. Het andere vervelende is dat de cyclus van een vlieg om opnieuw maden eitjes te leggen slechts 3 dagen in beslag neemt. De maden nemen dus ook nog eens erg snel toe in aantal en zijn in de voor hun ideale omgeving. Daarbij opgeteld dat in de meeste gemeenten de container maar één maal per week of één maal per 2 weken of minder vaak geleegd wordt, kan je er vanuit gaan dat je snel last hebt van veel maden in de container en dan met name in de zomer of op andere warme dagen.

Tips om maden te voorkomen

Gezien het feit dat de maden nogal snel vermenigvuldigen is het natuurlijk altijd beter om ze te voorkomen, hieronder benoemen wij enkele tips voor jou:

 1. Stokje tussen de bak
  Wanneer je een houtje of iets anders tussen de klep en de bak legt, zou je denken dat de vliegen er makkelijker in kunnen komen. Vliegen kunnen echter ook binnen komen wanneer de bak gesloten is, ze vinden altijd wel ergens een gaatje. Wat je wel bereikt met de bak een stukje open zetten is een minder gunstig klimaat voor de vliegen. Doordat de bak open staat wordt het een stuk minder vochtig in de bak en zullen vliegen eerder een ander plaatsje zoeken.
 2. Etenswaren verpakken
  Voordat je de etenswaren in de container gooit is het altijd goed om met name vlees goed te verpakken, vliegen zijn hier namelijk dol op. Je kan de etenswaren verpakken in bijvoorbeeld oude kranten of in een speciale biologisch afbreekbare zak. Het is wel handig te kijken of je de biologisch afbreekbare zakken mag gebruiken binnen je gemeente.
 3. Sto of kranten onder in de bak
  Wat ook helpt om minder vocht in de bak te krijgen is het gebruik van bijvoorbeeld eerst een laagje stro of kranten, dit neemt goed en veel vocht op van je afval.
 4. Plaatsing van de container
  Wanneer je hier plaats voor hebt, plaats de container dan op een zo koel mogelijke plaats in de schaduw. Het klimaat wordt zo voor de vliegen ook minder aantrekkelijk.
 5. Vieze geurtjes voor vliegen
  Vliegen schijnen niet zo van de lucht van mottenballen te houden, je kan dus een panty met mottenballen in de container plaatsen om ze weg te houden. Daarnaast schijnen ze ook niet van de lucht van lavendel te houden en ze kunnen niet tegen klimop. Wanneer je hierover beschikt kan je dus proberen om een takje lavendel of klimop in je container te leggen.

Maden bestrijden

Heb je preventief al alles geprobeerd, maar zijn de maden toch weer in je container gekropen? Dan kan je ook nog onderstaande tips proberen:

 1. Zout of zand
  Maden zijn erg vochtig en gaan dus dood door er zout of zand overheen te strooien, dit is niet de meest diervriendelijke manier maar het helpt wel tegen maden.
 2. Chemische middelen
  In tuinwinkels zijn vaak ook chemische middelen verkrijgbaar om maden te bestrijden, dit is natuurlijk minder milieu vriendelijk.
 3. Je kan ook kokend water over de maden gooien.