IT consultants zijn externe analisten die de IT-systemen van een bedrijf evalueren om hen te helpen hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Hun primaire taken omvatten het analyseren en diagnosticeren van de IT-infrastructuur van een bedrijf, het begrijpen van de zakelijke behoeften van een klant en het ontwerpen en implementeren van een technologische oplossing.

Wat doen IT consultants?

In wezen zijn IT consultants experts op een bepaald gebied. Ze kunnen de problemen van een organisatie op hoog niveau bekijken en aanbevelingen doen. Veel consultants worden specifiek ingeschakeld voor advies. Ze bestuderen de stroom van een bedrijf en identificeren gebieden die kunnen worden verbeterd. In IT neemt dit de vorm aan van het aanbevelen van soorten software en systemen om te gebruiken.

Veel softwarebedrijven zullen adviesdiensten aanbieden als onderdeel van een softwareverkoop. Hierdoor kan een bedrijf nieuw aangeschafte software aanpassen aan hun behoeften. Er zijn ook IT consultants die gespecialiseerd zijn in het dagelijkse onderhoud van de systemen van een bedrijf. Je kunt ze inhuren om beheerde IT-services te leveren en uw interne IT-afdeling volledig te vervangen door externe contractanten.

Klanten adviseren en IT-aanbevelingen doen

In de wereld van consultancy is het uw hele taak om de behoeften van een extern bedrijf te beoordelen en hen vervolgens te adviseren over hoe ze hun doelen op de meest kostenvriendelijke en effectieve manier kunnen bereiken. Als je in IT-consulting werkt, is het uw taak om samen te werken met externe klanten om hen te adviseren hoe ze informatietechnologie kunnen gebruiken om enkele van hun operationele problemen te overwinnen en hoe ze de doelstellingen kunnen bereiken. Afhankelijk van de organisatie kan een consultant helpen bij de planning van het IT-systeem, waarbij hij strategische begeleiding biedt, of hij werkt met een bestaand systeem om de structuur ervan te verbeteren.

Hoe ziet een dag in IT-consultancy eruit?

De taken die je met deze titel uitvoert, zijn afhankelijk van de behoeften van de klant. Elk project is anders, en dit maakt consultancy aantrekkelijk voor velen die niet van het alledaagse houden. In één dag kunt je een klant ontmoeten om hun vereisten te bespreken, de reikwijdte van het project te definiëren, naar locaties van klanten te reizen om inzicht te krijgen in de werkmethoden, personeel te ontmoeten om hun softwarebehoeften te definiëren, oplossingen te onderzoeken, de oplossingen, systemen aanschaffen, systemen testen en installeren, gebruikers trainen, technische ondersteuning bieden en potentiële klanten op de markt brengen. Als je met meer dan één project tegelijk jongleert, bevindt je zich mogelijk in verschillende stadia van elk project en moet je uw aandacht in één dag van de ene fase naar de andere verplaatsen. Dit maakt consultancy zo uitdagend.

Volgens gegevens verzameld door Payscale.com bedraagt ​​het gemiddelde salaris van in Nederland werkzame IT consultants € 70.506 per jaar. De werkelijk gerapporteerde salarissen verdienen tussen € 44.160 per jaar en € 111.414 per jaar, exclusief bonussen. Om een ​​salaris aan de bovenkant van de schaal te verdienen, heb je ervaring en een master in computerwetenschappen nodig. Zorg ervoor dat je uw IT- en communicatieve vaardigheden opbouwt om serieus genomen te worden als IT consultant, en spring in het veld.

Voordelen van het gebruik van een IT-adviesbureau

Het inhuren van IT consultants heeft verschillende grote voordelen. Deze omvatten de gespecialiseerde kennis die ze inbrengen om een ​​probleem aan te pakken en kostenbesparingen voor werknemers.

IT consultants hebben meestal een diepe maar beperkte kennisbasis. Ze zijn experts in hun vakgebied en hebben ervaring met het implementeren van en werken met de software erin. De kans is groot dat een goede adviseur een situatie heeft behandeld die erg lijkt op die van uw bedrijf bij een andere klant.

Dit geeft hen praktijkervaring en kennis uit de eerste hand die ze kunnen toepassen op uw behoeften.

Veel bedrijven schrikken tegen het hoge uurtarief dat adviesbureaus kunnen rekenen. Dit ziet voorbij aan de aanzienlijke besparingen die je zult zien als je geen fulltime werknemers in dienst neemt. Consultants zijn beschikbaar wanneer je ze nodig heeft en kosten je niets als je ze niet nodig heeft.

Hun status als buitenstaander levert ook een groot voordeel op. Het is gemakkelijk om tunnelvisie te krijgen bij het omgaan met een groot probleem. Een nieuw stel ogen geven is een geweldige manier om een ​​project nieuw leven in te blazen.