Je wilt je woning verkopen en je vraagt je af waar je mee te maken krijgt. In dit artikel zullen we proberen uit te leggen waar je aan moet denken bij de verkoop van je woning. Je kunt je woning zelf verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar, maar je kunt ook een professional in de arm nemen. Hoe je het ook aanpakt, er zijn dingen die altijd gelden bij de verkoop van je huis. Regels waar je je aan kunt houden als je een zo hoog mogelijke opbrengst van jouw huis wilt behalen.

Een makelaar of geen makelaar?

Een makelaar inschakelen is een goed idee. Hij ziet je huis van een objectieve kant. Hij kijkt als het ware zoals een potentiële koper naar je huis zou kijken. De makelaar kan je wijzen op dingen die hem opvallen, die je zelf misschien niet ziet. Je bent misschien zelf gewend geraakt aan de rommel in je schuur of berging, maar je makelaar zal je daar op wijzen. Afgebladderde verf bij een keukenraam bijvoorbeeld, ziet er een stuk beter uit na een nieuw likje verf. Ga je liever zonder makelaar te werk, zorg er dan voor dat je je goed informeert over je rechten en plichten. Er is meer dan voldoende informatie verkrijgbaar op internet die je de weg wijst.

Bepaal je prijs

Of je nu wel of niet een makelaar inzet, het is altijd goed om jezelf te informeren over de verkoopprijzen in je buurt. Zet een aantal vergelijkbare huizen die te koop staan op een rij voor jezelf. Vergelijkbare huizen vind je door te kijken naar de vraagprijs en ook naar het type woning. Zet de vraagprijs van die vergelijkbare panden, de vierkante meters en de kubieke meters op een rij. Ga door de foto’s online en kijk hoe de huizen eruit zien. Is het een appartement, een tussenwoning of juist een eindwoning, of een twee onder een kap? Nu je deze informatie op een rij hebt gezet, kun je gaan rekenen en vergelijken. Als je een huis vindt van vergelijkbare specificaties en prijs, kun je de vraagprijs per vierkante meter berekenen. Die prijs neem je en vermenigvuldig je met het aantal vierkante meters van jouw huis. Als je precieze informatie wilt hebben over je huis, kun je bij het kadaster van je gemeente informatie opvragen. Daarin staan de vierkante meters ook vermeld. Zodoende heb je een grof idee van de huizenmarkt in jouw buurt en kun je berekenen wat jouw huis ongeveer waard is. En als je besluit een makelaar te nemen, kun je zijn taxatiewaarde vergelijken met jouw berekende prijs en zodoende samen een prijs vaststellen.

Heeft het huis een nieuwe keuken en badkamer?

Een vergelijking met panden in jouw buurt is belangrijk om vast te stellen dat je huis ongeveer waard is. Stel dat je online een huis vindt dat overeenkomt met jouw huis, maar er zit een gedateerde keuken in. Een nieuwe keuken in een huis kost al gauw tienduizend Euro. Dus voor de gemiddelde woning in Nederland mag je tienduizend Euro extra rekenen als jouw keuken nieuw is, en die van je vergelijkbare pand een oude keuken heeft. Als jij een oude badkamer hebt en jouw vergelijkbare pand heeft een gerenoveerde badkamer, trek je van de waarde van jouw huis tienduizend Euro af.

Foto’s maken

Neem de moeite om voordat je foto’s gaat maken de binnen boel op te ruimen. Een slordige slaapkamer op een foto wil je koper niet zien. Badkamers en keukens zijn de belangrijkste ruimtes waarnaar kopers kijken. Zorg er dus voor dat ook je badkamer helemaal leeg is en er geen flesjes shampoo, handdoeken of zelfs vuile was in het zicht is. Maak je keukenblad leeg, ruim je koffiezetapparaat op en maak alles grondig schoon. Doe alle lichten aan in je huis voordat je foto’s gaat maken. Maak de foto’s van de buitenkant van je huis als de zon schijnt. Dat ziet er vele malen beter uit dan je huis in de schaduw. Zorg dat je tuin er fris en fleurig uitziet. Je woning moet er uitnodigend uitzien.

Onderhandelen

Onderhandelen met je makelaar begint al met de courtage die hij vraagt. Wees redelijk in het vaststellen van een courtage. Als je er niet uitkomt, zet dan de kosten voor je makelaar bij je vraagprijs op. De vraagprijs moet een prijs zijn waar jij je echt goed bij voelt. Een makelaar gaat misschien wat aan de lage kant zitten met de waardebepaling van je huis. Hij heeft er belang bij dat het huis snel verkoopt en als de prijs wat aan de lage kant is, zal hij sneller verkopen. Maak je dus hard voor een wat hogere prijs dan waar je makelaar mee komt. De markt kan het hebben op het moment, er worden veel huizen zelfs boven vraagprijs verkocht. Er hoeft tenslotte maar een koper op de proppen te komen met de vraagprijs, niet meer dan dat. Je kunt trouwens met je makelaar een trapsgewijze courtage afspreken. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger zijn percentage courtage bijvoorbeeld.

Tenslotte

Voordat je een makelaar kiest, onthoud dan dat je ook meerdere makelaars kunt uitnodigen om eens te komen kijken in je huis. Dan krijg je meteen een idee over hoe het klikt tussen jou en de makelaar, en of je die ene makelaar jouw verkoop toevertrouwt. Kies dus de makelaar die het best bij je past. Succes met de verkoop!