Een verstopte gootsteen? Dat probleem wil je zo snel mogelijk oplossen. Om de gootsteen weer goed door te laten lopen kan je zelf een aantal dingen uitproberen. Kijk wel eerst welke optie de beste keuze is om de gootsteen te ontstoppen. Daarom hier een paar goede tips die je kunnen helpen als je met een verstopte gootsteen zit.

Draai de stankafsluiter onder de gootsteen open

Vet of andere etensresten dat je door de afvoer wegspoelt kan zich op den duur gaan vastkoeken en zorgen voor een verstopping in de afvoer. Niet fijn als ineens het water niet meer wegloopt. Wat je kan proberen is het opendraaien van de stankafsluiter onder de gootsteen. Dan kan je ook direct zien waar de verstopping zit en wat de oorzaak is. Het is wel even werk maar het helpt wel goed om het probleem direct op te lossen. Draai de stankafsluiter (ook wel zwanenhals genoemd) open. Neem een emmer of teil en zet deze er even onder. Kijk of er vuil in vastgekoekt zit en spoel dit even goed schoon met een ruime hoeveelheid water. Daarnaast kan je ook nog een trekveer gebruiken of een stukje elektriciteitsdraad. Deze steek je in de afvoerbuis. Als daar ergens nog een verstopping of opgehoopt vuil zit kan je het hiermee als het ware doorprikken. Daarna draai je de stankafsluiter weer goed dicht.Controleer bij het dichtdraaien van de stankafsluiter of deze weer goed afsluit en dicht zit. De kans bestaat dat er hier langs water kan gaan lekken als je de stankafsluiter niet goed dichtdraait.

Met de rubberen ontstopper

Je hebt er vast wel een ergens in huis liggen. De bekende rubberen ontstopper. Een soort grote zuignap met een houten steel eraan. Hiermee kan je ook proberen om het water in de gootsteen weer goed te laten weglopen. Druk het rubberen gedeelte (de zuignap) stevig vast op het putje in de gootsteen. Zit deze goed vastgedrukt? Dan duw je op de houten steel een beetje op en neer. Daardoor ontstaat er luchtdruk. Dit kan helpen om het vuil waardoor de afvoer dicht zit los te maken. Het is echter ook heel goed mogelijk dat het niet lukt om op deze manier dit probleem op te lossen Dan is de verstopping te hardnekkig en moet je echt een andere oplossing zoeken.

Een klein beetje baking soda en azijn

Een andere optie is een combinatie van een kleine hoeveelheid baking soda (natriumcarbonaat) en azijn. Maar kijk wel goed uit. Als je de baking soda en azijn bij elkaar doet dan gaat het behoorlijk bruisen. Dit kan ook een beetje spetteren. Het is echter wel een heel goed middel om je verstopte gootsteen weer goed door te laten lopen. Je moet het als volgt doen. Neem een kopje en vul dit met natriumcarbonaat en strooi dit in het putje van de gootsteen. Vul hetzelfde kopje nu met azijn en laat dit langzaam over de baking soda in het putje van de gootsteen lopen. Dit gaat enorm hard bruisen. Door het bruisen komt het vuil los. Een hele grote kans dat hierna het water in de gootsteen weer goed wegstroomt. Laat de azijn en het natriumcarbonaat in het gootsteen putje een tijdje staan. Na ongeveer een kwartier of twintig minuten moet je nog wel even met heet water de gootsteen afvoer goed doorspoelen

Met een chemisch product de verstopping in de gootsteen oplossen

Je kan het eventueel ook nog op een andere manier proberen. Gebruik een gootsteenontstopper die vloeibaar is. Dit is een chemisch middel wat heel snel korte metten maakt met alles wat verstopt zit in de afvoer van je gootsteen. Dit middel werkt uitstekend echter het blijft een chemisch goedje. Trek daarom handschoenen aan en zorg voor goede ventilatie als je dit product gaat gebruiken. Lees ook altijd uitgebreid de gebruiksaanwijzing. De handschoenen trek je aan om irritatie van de huid te voorkomen. Want als je iets van dit middel op je handen krijgt dan kan het voor een behoorlijke huidirritatie zorgen. Volg de instructie op de verpakking en gebruik niet meer als de aangegeven hoeveelheid. Het is belangrijk om de inwerktijd goed in de gaten te houden en daarna met water goed de gootsteen door te spoelen. In de meeste gevallen is de verstopping verdwenen en loopt het water weer goed weg.