De afweging naar het vinden van een goede crosstrainer vergt wat onderzoek kijk bijvoorbeeld van tevoren naar de essentiële eigenschappen van een goed model crosstrainer. Je kunt de eigenschappen dan onder elkaar bekijken, zodat je precies kunt zien waar een crosstrainer aan moet voldoen voordat je deze aanschaft. Met een crosstrainer houd je gemakkelijk je gezondheid op peil en verbrand je daarbij ook de nodige calorieën. De trainingen vinden plaats in je eigen woning, een groot voordeel! Je op deze manier in je eigen tempo een goede conditie opbouwen.

Het vliegwiel

Een vliegwiel bepaalt hoe de crosstrainer voelt voor een persoon. Een vliegwiel vind je vaak aan de voor of achterkant van de crosstrainer. hier zijn diverse modellen verkrijgbaar in de crosswereld. Je kan hierbij tevens een groot verschil voelen, vooral bij je armen en benen is dit goed merkbaar. Een zwaarder vliegwiel houdt ook meer weerstand in en hoe professioneler het voelt. De diverse niveaus van weerstand bepalen mede hoe zwaar de training gaat worden. Naarmate de tijd vordert vind je een intensiteit die goed bij je lijf en de manier van trainen past.

Vliegwiel positie

Er zijn aandrijftoestellen voor en achter. Als je thuis een kleine ruimte hebt, is het aan te raden om een ​​crosstrainer te gebruiken met een vliegwiel aan de achterkant. Dit neemt vaak vrij weinig ruimte in beslag. Daarom hebben de meeste crosstrainers voor thuis een vliegwiel aan de achterkant gemonteerd.

Belastbaar gewicht

Het belastbare gewicht dat een trainer kan dragen, moet overwogen worden. In de specificaties van het product kan je het toegestane gewicht terug vinden. Er zijn apparaten waarbij 120 kilo toegestaan is maar ook apparaten waarbij 200 kilo mogelijk is. Check dit dus altijd even na in de specificaties van het product!

Crosstrainers diverse aandrijvingen

Je kunt een crosstrainer aanschaffen met zowel een voor of achterwielaandrijving.

Bij de voor aangedreven trainers is het zo dat je meer rechtop beweegt en hierdoor een rechte houding aanneemt. Deze houding is beter voor de rug. De achter aangedreven modellen maken een ronddraaiende beweging die heftiger is om uit te voeren. Let hier goed op als je gevoelig bent voor blessures. Tevens maken diverse modellen gebruik van een andere lengte slag.

De grootte

Een crosstrainer heeft veelal geen klein formaat. Het is handig om van tevoren, de ruimte waar je de crosstrainer wil plaatsen op te meten. Vergelijk deze nadien goed met de afmeting van de crosstrainer. Als je beschikt over voldoende ruimte is het goed te doen en kan je je crosstrainer prima neerzetten in huis.

De pedalen

Zodra meerdere personen in je huishouden gebruikmaken van de crosstrainer, zijn verstelbare pedalen aan te raden. Je lengte is hierbij natuurlijk belangrijk. Bij kleinere personen is het aan te bevelen om pedalen te hebben die naar voren gezet kunnen worden. Op deze wijze wordt langer trainen gestimuleerd en worden blessures voorkomen.

De voordelen van een crosstrainer op een rij:

✓ Verhoging uithoudingsvermogen wat resulteert in een betere conditie

✓ Heerlijk thuis trainen

✓ Geen duur abonnement

✓ Weinig kans op blessures dan een training buiten

✓ Afvallen doordat je een rustige training opbouwt

✓ Je traint je gehele lijf tijdens de training

✓ Effectief tijdsgebruik als je tegelijkertijd ook naar bijvoorbeeld een podcast
luistert

✓ Een betere slaap na goede inspanning

✓ Algehele betere gezondheid

Al met al zijn er diverse crosstrainers met ieder hun verschillen in kwaliteit. Als je een crosstrainer aanschaft ben je er zeker van dat je lijf op een adequate manier getraind wordt. Door het gebruik van de crosstrainer merk je bovendien een betere gezondheid op. Ik vind het een groot voordeel dat de crosstrainer gebruikt kan worden in mijn eigen woning. Ik hoef hier de deur niet voor uit. Bij slecht weer is het vaak zo dat men niet graag naar buiten wilt. Voor een crosstrainer is dit geen enkel probleem omdat je binnen blijft, heerlijk in je eigen omgeving.